Герджиков разкри нарушенията в кабинета Борисов

0
Служебният премиер направи ревизия на правителството на Борисов, но не даде възможност да бъдат зададени въпроси за нея
Служебният премиер направи ревизия на правителството на Борисов, но не даде възможност да бъдат зададени въпроси за нея Видео: Нова телевизия

"Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители, бих искал да подчертая, че освобождаването е осъществено изцяло в рамките на закона с решения на министерския съвет. От страна на правителството не са изпращани каквито и да било писма, адресирана до конкретни личности. Решенията по тези въпроси са публични".

Това заяви на проф. Огнян Герджиков на пресконференция относно ревизиите по министерства на новото служебно правителство, предаде БЛИЦ.

"Политическата коректност изискваше областните управители да бъдат така добри да подадат оставки, тъй като те са част от предишното управление, а Министерски съвет можеше да реши кои от тях да останат. Имаше един случай, в който областен управител от Перник искаше отпуска по време на предизборния период, при положение, че областните управители имат сериозни задачи за осигуряване на изборния процес".

Междувременно, още в началото, се сдърпа вербално с Сашо Диков. "Знам, че сте радетел и борец за правда и истина, ще си говорим за всичко, каквото искате, но не и днес. Днес ще е само по това, което е планирано. Господин Диков, моля ви.. Успокоихте ли се вече, ще ви обърна внимание по-късно", заяви служебният премиер.

роверката на Министерствата я разпоредих на 30 януари. Докладът обобщава състоянието на ведомствата с акцент на обществените поръчки. Проверките са извършени от ведомствените контролиращи органи. Има единични случаи на административни и технически пропуски, които не се отразяват на законността на обществените поръчки: неспазване на срокове за сключване да договор например. Това за министерство на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на образованието, на туризма, на здравеопазването", каза Герджиков. 

"Различно е положението в други министерства. В МО са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. Прекратени са 31. В резултат са подписани 120 договори. Установени са нарушения по 45 от 82 - повече от половината, на закона за обществените поръчки и други нормативни актове. 9 са с наличие за измама и са предадени на военната прокуратура, останалите са изпратени на агенцията по финансова инспекция", каза още Герджиков.

Той посочи, че в обществената поръчка на АПИ за поддръжка на АП Хемус и тунелите по аутобана е проведена е през 2015. Докладвани са нарушения, каза още Герджиков.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.  - обществена поръчка на граждани. Има процедура проведена при липса на конкуренция. За извършеното нарушение са сезирани агенцията за държавен финансов контрол и сметната палата”, заяви той..
 
Забавяне в стартирането на процедури за обществени поръчки. Това се вижда при Министерството на земеделието и граните. Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск и спиране на програмата за развитието на селските райони”, каза Герджиков.
 
Зачестили са случаите по които има данни за картелни споразумения. Има практика от страна на търговци в определен сектор, които уреждат реалната икономика. Трудно се доказва такова нещо, поради което не е налице подобен сигнал”, добави служебният премиер.
 
За 14 дни не може да се направи по-пространен и дълбочинен анализ. Министерствата ще продължават да правят анализ на случващото се. Това все пак няма да е акцент на правителството. Неговият акцент е да подготви едни честни и справедливи избори”, натърти Герджиков
 
„Към министрите съм отправил настояване – всички обществени поръчки, които са неотложни да бъдат възложени по всички правила на закона и да бъдат проследени от инспекторатите. Подробности от доклада могат да бъдат потърсени от министерствата и агенциите”, завърши премиерът.

Изпращайте снимки и информация на news@dunavmost.bg по всяко време на денонощието!
Източник: БЛИЦ

Остават 2000 символа

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Последни новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Той:
- Не те обичам вече и късам с теб!
Тя:
- И ми го казваш така?! По вайбър?
ГДБОП:
- Баси гадното копеле!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари