20 години от първият организиран грабеж в България

0
Масовата приватизация не доведе до масово забогатяване на българите, а до масовото му ограбване
Масовата приватизация не доведе до масово забогатяване на българите, а до масовото му ограбване

8 януари спокойно може да бъде празнуван като знакова дата за първото крупно и масово ограбване на българина, след падането на комунизма.

Преди 20 години стартира официално масовата приватизация, реализирана от БСП с премиер Жан Виденов. Българите участваха в раздържавяването с надежда да станат собственици на създадените по времето на тоталитаризма национални блага, пише Faktor.bg.

Тогава държавата „подари” на всеки пълнолетен по 25 000 (неденоминирани) лева, записани в бонови книжки. В раздържавяването участие взеха 81 приватизационни фонда. В момента реално с акциите на повечето от тях не може да се търгува, тъй като липсва предлагане, или са фалирали. По-активни са сделките с около 25 фонда, което позволява на някогашните инвеститори да продадат дяловете си, но то ще бъде със значителни загуби. Най-печеливша се е оказала инвестицията в бившия приватизационен фонд Централен, който сега носи името Стара планина холд АД, но той е почти изключение от целия процес. Бонова книжка от него в момента има текуща стойност от 825 лева.

Масовата приватизация не доведе до масово забогатяване на българите, а до масовото му ограбване. Вече открито се признава, че това е първият организиран грабеж от червената номенклатура и съсипване на икономиката. Хората иронично нарекоха процеса масова балонизация.

От раздуването и пукането на балона спечелиха единици – верни хора на комунистическия елит, Държавна сигурност и новата политическа върхушка. Обсебеният бонов ресурс бе използван за участие в търговете за придобиване на акции от държавните предприятия, а получените дивиденти от тях или приходите от продажбата им бяха източвани в паралелни фирми. Днес повечето от фондовете не съществуват, а около 82% от закупените фирми са докарани до умишлен фалит, разпродадени като старо желязо или на парче. По неофициални класация като ударник ликвидатор се сочи червената издънка Николай Банев. С фонда си „АКБ Форест” той придоби, а после затри десетки предприятия. Днес обаче Банев е собственик на личен самолет с писта, кара Майбах и убеждава, че е носител на левите идеи. Последният му мерак е България да стане член на Евразия. По неговия челен пример действаха 94% от босовете в масовата приватизация. На нито един от тях обаче прокуратурата и съдът не потърсиха отговорност.

Изпращайте снимки и информация на news@dunavmost.bg по всяко време на денонощието!
Източник: Faktor.bg

Остават 2000 символа

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 2
  5
  Питам
  ""Преди 20 години стартира официално масовата приватизация, реализирана от БСП с премиер Жан Виденов". Чие правителство изработи и "внедри" т нар. "масова приватизация"? А кое правителство фаактически я проведе? Виждаме,„е бързате да плювнете по БСП и Жан Виденов. Само че...ние сме очевидци и пострадали. И помним, п о м н и м !!!
 • 2
  4
  Н. Лишев
  "Масовата приватизация" е процес на подялба на колективна собственост, т.е.- държавна /общонародна/, на която според Конституцията -71г. съсобственици са всички пълнолетни български граждани в периода на нейното действие, при условие обаче , че всички са съгласни. В случай, че има наличие на несъгласни, а това са всички правоимащи отказали да получат дял чрез "Бонови книжки" , което е тяхно право , организаторът /държавата/ е длъжен да направи "Разделителен протокол" , като отдели частта от имуществото на не далите съгласието си съсобственици, което да остане като колективна собственост. Това са паравилата за подялба на колективно имущество по "Законите за Собствеността", които са в сила в този случай за вида собственост определена от Конституцията-71г като "държавна /общонародна/". От друга страна Конституцията от 91г. дава право на държавата да извършва самостоятелни продажби /приватизация/ на държавно имущество , регламентирано със "Закона за приватизацията и следприватизационенконтрол" /ЗПСПК/ , но само на имущество определено със съответен акт като "ЧАСТНА" държавна собственост. Т.е.- продажбата /приватизацията/ от страна на държавата на собственост придобита в условията на действие на Конституцията -71г и определена като "държавна /общонародна/", без да е извършван акт на Национализация / промяна на" държавната /общонородна/" в "частна държавна" собственост, каквото действие е следващата "Касова приватизация" , е грубо нарушение на Основния закон и крупномащабна измама над голяма част от българските граждани, които имат възможност да защитят правата си без давностен период . В противен случай дават "мълчаливото си съгласие".
 • 1
  3
  В....
  Умен съм бил - спечелил съм. Вие защо не си направихте фонд, да видите лесно ли е?
 • -5
  2
  Pelikan
  Тези от Фактор като сайт на синия болшевизъм и може ли да лъжат като дърти цигани малко по-малко!
 • 9
  1
  Ани
  А защо беше свален Виденов? И защо приватизацията я направи СДС? Някой дава ли си сметка какви всъщност бяха промените и техните цели?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Последни новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, кажи ми на чист български език, какво ми е?
- Много пиеш, приятел!
- А сега ми го кажи на латински, все пак трябва да кажа нещо на жена ми...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари